USADA ukida kanabis sa liste zabranjenih supstanci

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Američka Doping Agencija (USADA) ukida kanabis sa liste zabranjenih supstanci kod sportista. To su učinili nakon što je Svetska Anti-doping Agencija (WADA)  promenila svoju politiku prema drogama koje borci koriste rekreativno. Isto to je učinila i USADA, agencija koja sarađuje sa UFC.

Foto: MMA Junkie

U slučaju da u telu sportiste pronađu neku od kako oni navode „rekreativnih“ droga poput kanabisa ili kokaina, sportisti će morati da dokažu da su je koristili izvan takmičenja i da ona nije uticala na njihov preformans na meču. Kako su naglasili u tom slušaju će kazna biti minimalna ili je uopšte neće ni biti.

Kada kršenje pravila 2.1 ili 2.2 podrazumeva opojna sredstava, a sportista može pružiti dokaz da mu kršenje pravila nije pomoglo u njegovim performansama u samom meču, a nije postojala nikakva namera, period suspenzije može biti smanjen ili čak potpuno ukinut. O tome će odlučiti USADA, a svoj sud će doneti  na konto učestvovanja sportiste u procesu rehabilitacije“, sada stoji u obnovljenim „anti-doping“ pravilima koja važe za UFC borce.

Jako bitno je napomenuti da i pored USADA testiranja, UFC borce testiraju na nedozvoljena sredstva i državne agencije zadužene za regularnost takmičenja. Upravo one nisu promenile svoj zakon još uvek, tako da UFC borci i dalje trebaju da budu oprezni i da paze šta uzimaju. Jedno je sigurno da pušenje trave u UFC više neće biti tabu tema i neće odvlačiti borce od oktagona.

 

Poslednje vesti

Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime