USPON I PAD TONY FERGUSONA! Jedan pogrešan potez koji ga je odveo u „propast“!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Tony Ferguson je živa legenda MMA sporta, a ostaće upamćen kao jedan od najboljih boraca koji se nije domogao UFC titule.

Tony Ferguson

U ovom članku ćemo govoriti o usponu i padu legendargon „El Cucuya“, i upoznati mlađu publiku sa likom i delom Fergusona, a one starije MMA fanove makar na trenutak vratiti u prošlost i podsetiti ih na dane kada je Tony „vedrio i oblačio“ UFC lakom kategorijom, pa počnimo od samog početa.

Tony Ferguson i njegov život pre MMA sporta

Anthony Armand Ferguson Padilla (njegovo pravo ime) rođen je 12. oktobra 1984. godine u Oxardu u Kaliforniji, ali njegovo odrastanje se vezuje za Muskegon u Saveznoj državi Mičigen. Tony je meksičkog porekla, ali njegovo prezime Ferguson potiče od očuha koji je Škot-Amerikanac.

Tokom srednje škole u Muskegonu, mladi Ferguson se istakao kao vrhunski sportista i bavio se sa čak tri sporta. Američki fudbal, rvanje i bejzbol su njegova „prva ljubav“. Bio je prvi defanzivni bek šampiona države 2000. godine u Američkom fudbalu. Tri puta je bio i šampion u rvanju. Pored odličnih sportskih rezultata Ferguson nije uspeo da diplomira, pa se vratio u rodnu Kaliforniju kako bi bio bliži svojoj porodici.

S’ obzirom da dolazi iz radničke porodice, bio je primoran da što pre pronađe posao. Tony se zaposlio u marketu preko dana, dok je noću radio u lokalnom baru kao šanker. Zanimljivo, posao u šanku mu je i promenio život i na neki način ga povezao sa MMA sportom. Naime, jedne noći dok je mladi Ferguson radio u smeni, pojavio se čovek kojem je za oko zapalo njegovo rvačko uvo i krenuo da razgovara sa njim o rvanju. Ispostavilo se da je gost MMA trener u lokalnom MMA klubu, koji ga je pozvao da dođe u klub i pomogne mlađim momcima oko rvanja. Ubrzo nakon toga, Ferguson se „zaljubio“ u MMA sport, a ostalo je istorija…

Profesionalna MMA karijera pre UFC-a

Svoj debitantski MMA meč Ferguson je odradio 12. aprila 2008. godine u „California Extreme Fighting“. Što se tiče njegove karijere pre UFC promocije, važna pomene je njegova 3. profesionalna pobeda protiv Joe Schillinga svetskog šampiona u kik boksu i kasnije člana Bellator promocije, kao i njegov prvi profesionalni poraz koji je doživeo od Karen Darabedyana nešto kasnije i WEC borca. Zanimljiva činjenica je ta da se mladi Ferguson nekoliko puta prijavio za popularni šou „The Ultimate Fighter“, za koji je izabran tek 2010. godine i koji mu je promenio život.

The Ultimate Fighter – prvi kontakt sa UFC promocijom

Nakon što je nekoliko puta pokušavao da dođe do „TUF-a“, Ferguson je u tome uspeo 2010. godine u 13. sezoni TUF-a koju su predvodili Brock Lesnar vs Junior Dos Santos. Tony je stigao kao velter šampion u PureCombat promociji sa skorom od 10 pobeda i 2 poraza.

Izabran je kao 3. pik za tim Brock Lesnera, a takmičio se u velter kategoriji. U svojoj prvoj borbi „El Cucuy“ je pobedio Justin Edwardsa nokautom u 1. rundi, zatim u četvrtfinalu je savladao Ryan McGillivraya tehničkim nokautom takođe u 1. rundi. U polufinalu ga je čekao Chuck O’Neil kojeg je savladao tehničkim nokautom u 3. rundi borbe i svima pokazao da je „ozbiljan potencijal“.

Tony Ferguson „The Ultimate Fighter“

Svoj zvanični prvi meč u UFC (finale TUF-a se vodi kao pro i računa u skor kao UFC) je odradio protiv Ramsey Nijem u finalu 13. sezone „The Ultimate Fightera“, kada je savladao Nijema sjajnim nokautom u 1. rundi borbe, za šta je čak i dobio bonus za „nokaut večeri“. Nije mogla bolje da krene UFC karijera za tada mladog i „ludog“ Fergusona.

Ferguson vs Nijem TUF 13 finale

UFC karijera i jedan od najvećih pobedničkih nizova

Nakon osvojenog TUF-a, Tony Ferguson započinje karijeru u lakoj kategoriji. U svojih 16 nastupa (do trenutka kada je doživeo poraz od Gaethjea) zabeležio je neverovatnih 15 pobeda i samo 1 poraz koji je došao na početku UFC karijere od Michael Johnsona. Pobedio je velika imena kao što su: Anthony Pettis, Donald Cerrone, Gielson Tibau, Rafael dos Anjos, Kevin Lee, Edson Barboza i mnogi drugi. Dugo godina je važio za jednog od najopasnijih boraca, a vlasnik je neverovatnog pobedničkog niza od 13 pobeda. U periodu od 2009. godine do 2020. (kada je poražen od Gaethjea), Tony je izgubio samo jednu borbu (od Michael Johnsona). Ostaće upamćen kao jedan od najboljih boraca u istoriji UFC promocije koji nije dobio priliku da se bori za titulu šampiona.

Jedan potez koji je promenio sve (na gore)

I oni koji nisu sujeverni, počeli su da „veruju“ da postoji nešto i da se borba između Tony Fergusona i Khabiba Nurmagomedova nikada neće održati. Kao što znamo, ova borba se zakazala i otkazala čak 5 puta, a pored problema sa povredama, „najbizarniji“ je onaj (4. put) kada je Ferguson u figh weeku tokom snimanja promo materijala „zapeo“ preko kablova i spotakao se, a tom prilikom ozbiljno povredio koleno.

Khabib Nurmagomedov i Tony Ferguson

Mnogi su verovali de jedino Ferguson može da savlada neprikosnovenog Nurmagomedova i nanese mu prvi poraz. Poslednja šansa da se „pobedi“ Khabib propuštena je 18. aprila 2020. godine kada su Tony i Khabib trebali da se bore za titulu šampiona lake kategorije. Upravo je to momenat kada je krenuo „pakao“ za Tony Fergusona.

Zbog situacije u celom svetu i „lokdauna“ u doba pandemije Korona virusa, Khabib i njegov tim nisu mogli da doputuju u Ameriku a UFC 249 i njihova borba je otkazana po 5. put. UFC je pronašao „alternativu“ i zamenu u Justinu Gaethjeu u borbi za privremenu titulu šampiona lake kategorije. I ako je u toj borbi bio veliki „autsajder“, Gaethje je bukvalno rečeno „prebio“ Fergusona i šokirao ceo svet. Pokazao je „El Cucuy“ veliku volju, želju i srce u toj borbi, ali to nije bilo dovoljno da se savlada odlični Justin Gaethje kome je to bila „borba života“. Impresivni niz od 13 pobeda je nestao, ali ono što sledi niko nije mogao da zamisli ni u „najluđim snovima“.

Justin Gaethje i Tony Ferguson UFC 249

Od tog momenta kreću „crni dani“ za Tony Fergusona, ali ovo što se događa je prosto nezamislivo. Ferguson se trenutno nalazi u nizu od 7 poraza, a otežavajuča okolnost je ta što prosto više ne liči na onog borca kakvog smo nekada „poznavali“

TONY FERGUSON VS JUSTIN GAETHJE

Nakon otkazivanja Khabiba 12 dana pred borbu UFC je objavio vest da je Justin Gaethje prihvatio ’short notice’ i da će se boriti protiv Tony Fergusona. Svi su bili skeptični oko nastupa Justina imajući u vidu činjenicu da je prihvatio meč 12 dana pred UFC249. ’The highlight’ je sve iznenadio svojim nastupom i izdominirao ’El Cucuya’ i meč je bio prekinut u 5 rundi kada je usledio jedan snažan direkt u Fergusona koji je već bio vidno uzdrman. Sudija je bio primoran da prekine meč jer nije imalo više smisla i prioritet je bio da se sačuva zdravlje Fergusona koji je, činilo se, bio totalno pogubljen u tom trenutku i nije bio onaj Tony na kog smo navikli. Niko nije ni slutio kakav će gubitnički niz uslediti za nekadašnjeg privremenog prvaka lake kategorije i borca kojeg su mnogi izbegavali.

TONY FERGUSON VS CHARLES OLIVEIRA

Usledio je meč sa Oliveirom i svi smo nestrpljivo očekivali meč. I ako smo svi bili vrlo dobro upoznati sa odličnim parterom brazilskog borca i ceo MMA svet je zanimalo kako će se borba završiti. Ferguson je opet podbacio, uspeo je da uputi samo 19 značajnih udaraca. Oliveira je borbu odveo na svoju jaču stranu i kontrolisao je borbu u parteru ukupno 11 minuta i 39 sekundi. Za to vreme je imao 3 pokušaja završnice a svima će nam ostati upamćen pokušaj armbara kada je delovalo kao da je ruka Fergusona slomljena, ali ipak on nije predao. Meč je završen nakon tri runde i Charles je slavio zasluženo sudjskom odlukom 30-26.

Charles Oliveira pobedio Tony Fergusona

TONY FERGUSON VS BENEIL DARIUSH

Povratak na pobednički niz Ferguson je tražio u meču protiv iranskog borca Beneil Dariusha. Činilo se kao da će ’El Cucuy’ konačno pobediti i biti onaj stari ali je ishod bio kao i u predhodnoj borbi. Dariush je iskoristio svoju vrhunsku grepling tehniku, rušio je i kontrolisao američkog borca i na kraju zasluženo slavio. Zanimljivo je to da je Beneil duže kontrolisao borbu u parteru od prethodnog protivnika Fergusona, a statistika pokazuje da je kontrolisao ukupno 12 minuta i 15 sekundi borbe u parteru. Neshvatljivo je zvučalo da neko uspe tako da izdominira Fergusona u greplingu imajući u vidu i vrhunski grepling nekadašnjeg privremenog prvaka i već tada nam je bilo jasno da nešto nije u redu sa Tonijem. Iranski borac je zaluženo odneo pobedu a „El Cucuy“ je nastavio niz poraza.

Beneil Dariush pobedio Tony Fergusona, FOTO: MMA Junkie

TONY FERGUSON VS MICHAEL CHANDLER

Nakon 3 poraza u nizu svi su očekivali neki lakši meč a Ferguson je prihvatio možda i jednu od najtežih opcija. U pitanju je bio Michael Chandler, vrhunski rvač sa nokauterskom snagom. Borba je počela dobro za ’El Cucuya’, uspeo je i da uzdrma Chandlera i odlično je izgledao. Ipak ’Iron’ je uspeo da ostvari rušenje i da zadrži Fergusona u parteru. U drugoj rundi usledio je fenomenalan nokaut front kickom od strane Chandlera koji je postao „viralan“. Počeli su da se pojavljuju komentari na društvenim mrežama kako je možda vreme da se Ferguson penzioniše.

UFC 274

TONY FERGUSON VS NATE DIAZ

Nakon strašnog nokauta i lavine komentara o penzionisanju Tony nas je sve razuverio i zakazao novu borbu, sa još jednim ozbiljnim protivnikom. U pitanju je bio legendarni Nate Diaz. Svi smo se radovali ovom uparivanju i očekivali smo spektakularnu borbu dvojice beskompromisnih ratnika, imajući u vidu vrhunski kardio i borbu u parteru Diaza koji je u prethodna dva meča doživeo dva poraza od Leona Edwardsa i Jorgea Masvidala. Bilo je očekivano da će obojica ući u ovu borbu bez kalkulacija, što se i desilo. Gledali smo sjajan meč a Diaz je nastavio agoniju Fergusona i slavio u četvrtoj rundi giljotinom.

Nate Diaz pobedio Tony Fergusona

TONY FERGUSON VS BOBBY GREEN

Posle niza sjajnih protivnika činilo se da je Ferguson konačno dobio za nijansu lakšeg protivnika od prethodnih  i da je vreme da konačno upiše pobedu i prekine „crni niz“. Poznata je činjenica da u UFC nema lakih borbi a Bobby Green je to i dokazao. ’The king’ je doslovno izdominirao ’El Cucuya’ koji je bio primoran da ’tapka’ pred kraj meča u trećoj rundi i Bobby je zasluženo slavio submissionom. Green je pokazao da zaslužuje mesto u top 15 boraca lake divizije, a ovakvu dominaciju niko nije očekivao.

Bobby Green savladao Tony Fergusona

 

TONY FERGUSON VS PADDY PIMBLETT

Problemi sa zakonom, gubitnički niz, mentalno zdravlje i sve druge poteškoće nisu sprečili “El Cucuya“ da naporno trenira pa je u svom poslednjem kampu u meču protiv Paddy Pimbleta trenirao i sa David Goginsonom poznatim američkim maratoncem i bivšim pripadnikom američkih foki. Pojavljivali su se snimci na društvenim mrežama kako Tony naporno trenira i svi su se nadali da će Ferguson konačno biti onaj pravi, da mu je prijala „promena“ da će konačno pobediti. Mnogi su mislili da će „inat“ u Fergusonu proraditi i da neće dozvoliti da UFC gradi mladu zvezdu preko „njegovih leđa“, ali to se na kraju i dogodilo. Paddy Pimblett je savladao Tony Fergusona jednoglasnom sudijskom odlukom nakon 3 runde i ponovo nas sve demantovao, da Ferguson definitivno više nije borac kojeg pamtimo i da se od prošlosti „ne živi“.

Tony Ferguson i Paddy Pimblet na UFC 296

Apsolutno svaki čovek koji prati MMA navija za to da se Ferguson penzioniše a on nas je razuverio oko te teme i objavio da ne planira da se povuče i da će da „pojača“ treninge. Ferguson ne planira da prestane sa borenjem i pored 7 poraza u nizu.

Da li biste voleli da pravimo još ovakviih članaka?

Loading ... Loading ...

Zapratite TRIANGLE TV i budite u toku sa dešavanjima u MMA svetu!

Poslednje vesti

Povezani članci

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime