Retrospektiva 2023. godine u UFC promociji! Šta smo sve videli predhodne godine!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prošla je još jedna uzbudljiva godina u UFC organizaciji. Dobili smo nove šampione, videli iznenađenja, povrede, odlične borbe i mnogo drugih stvari koje može da nam priušti UFC.

Iza nas je luda 2023. godina u UFC

Tokom prošle godine održano je 43 UFC događaja u 19 gradova na ukupno 4 kontinenta. Gledali smo ukupno 520 borbi u 12 različitih kategorija (uključujući i catchweight kategoriju). Sve borbe su ukupno trajale 93 sata, 59 minuta i 21 sekundu. Pa da osvrnemo od početka kako je to izgledalo i vratimo se na kratko u 2023. godinu dok čekamo 13. januar i početak 2024. sezone kada je u pitanju UFC.

UFC FIGHT NIGHT – Strickland vs Imamov

Prvi UFC event u 2023. održan je 14. januara u APEX-u, a glavnu borbu večeri predvodili su Sean Strickland (28-5) i Nassourdine Imamov (12-4) u srednjoj kategoriji. Sean je demonstrirao odličnu stojku i uputio 194 udarca od kojih je čak 182 bilo značajni. Sadašnji šampion srednje kategorije je slavio jednoglasnom odlukom sudija i započeo svoju najbolju godinu do sada na najbolji način.

Od ostalih boraca koji su se istakli te večeri treba spomenuti nokaute Dan Ige-a (17-7), Roman Kopylova (12-2) i Umar Nurmagomedova (16-0). Svakako odličan event za početak godine, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, navijači su bili zadovoljni.

Sean Strickland pobedio Nassourdine Imavova na UFC Vegas 67

UFC 283 – Texeira vs Hill

7 dana nakon uvodnog događaja u 2023. godini usledio je veliki događaj u Brazilu i fight card prepun odličnih boraca. Glavnu borbu večeri predstavljao je meč za titulu poluteške kategorije izmedju Glover-a Teixeire (33-9) i Jamal Hill-a (12-1). Hill je tokom meča uputio 232 značajna udarca dok je brazilski borac uputio samo 75. Glover je imao 17 pokušaja rušenja od kojih su samo 2 bila uspešna i sudije nisu imale dilemu tokom odluke. Novi šampion poluteške kategorije bio je – Jamal Hill. Co-main event je bio meč između Deiveson Figueiredo-a (22-3-1) i Brandon Moreno-a (21-7-2). Meksički borac je odneo pobedu u trećoj rundi meča i tako postao šampion najlakše muške kategorije u UFC Flyweight.

Od ostalih zanimljivih boraca koji su slavili treba izdvojiti pobedu Gilbert Burns-a (22-6) nad Neil Magny-em (28-12), Johnny Walker (21-7-1) je slavio protiv Paul Craig-a (17-7-1), Braća Bonfim, Ismael (19-4) i Gabriel (15-1) su slavili prekidima.

Jamahal Hill pobedio Glovera Teixeiru na UFC 283

UFC FIGHT NIGHT – Lewis vs Spivac

Ulazimo u februar i naredni događaj koji se održao bio je UFC FIGHT NIGHT održan u APEX-u a glavnu borbu večeri predvodili su Derrick Lewis (27-12) i Serghei Spivac (16-4). Očekivao se vatromet a Lewis je totalno podbacio. Spivac je išao konstantno na rušenja i završio borbu prekidom u prvoj rundi submission-om. Činjenica koliko je ’Black Beast’ podbacio govori da nije uputio nijedan udarac. Devin Clark (14-8) je slavio u svojoj borbi protiv Da Woon Jung-a (15-5-1) a treba i napomenuti da je Marcin Tybura (24-8) slavio protiv Blagoy Ivanov-a (19-6).

Sergey Spivac pobedio Derrick Lewisa

UFC 284 – Makhachev vs Volkanovski

Nakon nešto sporijeg eventa u APEX-u usledila je prava poslastica za svakog ljubitelja MMA. Očekivao nas je UFC 284 12. februara i borba za titulu lake kategorije između Makhacheva (25-1) i Volkanovskog (26-3). Volkanovski se odlučio na stepenik gore i pokušaj napada na titulu u kategoriji koja mu nije matična i malo mu je falilo da uspe. Meč je bio tvrd, uzbudljiv, pravi vatromet a pobedu je odneo ruski borac.

Dosta komentara je bilo na račun suđenja ali je titula otišla u Dagestan. Od ostalih mečeva na događaju treba napomenuti pobedu Yair Rodriguez-a (16-4) nad Josh Emmettom (19-4) i pobedu Jack Della Maddalene (16-2) protiv Randy Brown-a (17-5).

Islam Makhachev pobedio Alexander Volkanovskog na UFC 284

UFC FIGHT NIGHT – Andrade vs Blanchfield

Samo nakon 6 dana i spektakularnog UFC 284 očekivao nas je novi event. U pitanju je bio UFC FIGHT NIGHT održan u APEX- u a glavnu borbu večeri predstavljao je meč izmedju Jessice Andrade (25-12) i Erin Blanchfield (12-1). Erin je šokirala sve i slavila RNC-om u drugoj rundi i tako postala prvak u ženskoj flyweight diviziji. Pravo iznenađenje. U co-main eventu je slavio Zac Pauga (6-2) protiv Jordan Wright-a (12-5).

Andrade savladala Blanchfield

UFC FIGHT NIGHT – Muniz vs Allen

Nedelju dana kasnije na istom mestu se održao novi UFC event. Andre Muniz i Brendan Allen su predvodili dogadjaj. Allen je dokazao zašto je ozbiljan contender u srednjoj diviziji. Izdominirao je u parteru i slavio zasluženo u 3. rundi RNC-om. U co-main eventu Augusto Sakai (16-5) je slavio jednoglasnom sudijskom odlukom protiv Don’Tale Mayes-a (10-6).

UFC 285 – Jones vs Gane

Ušli smo u mart i očekivao se povratak najmlađeg šampiona UFC ikada. Nakon duge pauze G.O.A.T se vratio. U povratničkom meču i novoj kategoriji Jon Jones je dobio za protivnika Ciryl Gane-a i meč je bio za titulu teške kategorije. Američki borac je pokazao pravu dominaciju u oktagonu i slavio giljotinom u prvoj rundi. Meč je trajao kratko ali svaki pravi ljubitelj mešovitih borilačkih sportova je uživao da ponovo vidi u oktagonu Jon Jones-a.

Jon Jones i Ciryl Gane

Alex-a Grasso (16-3-1)je napravila pravu senzaciju i pobedila Valentinu Shevchenko (23-4-1) i time postala šampion kategorije. Na UFC 285 smo videli i Shavkat Rakhmonov-a (18-0), Mateusz Gamrot-a (23-2), Bo Nickal-a (5-0), Cody Garbrandt-a (14-5), Dricusa du Plessis-a (20-2), Ian Garry-a (13-0). Svi navedeni borci su ostvarili dominantno pobede.

UFC FIGHT NIGHT – Yan vs Dvalishvili

Očekivao nas je novi UFC event, a glavnu borbu večeri predstavljao je meč između Petr Yan-a (16-5) i Merab Dvalishvili-a (16-4). Meč je bio izvrstan za gledanje pre svega zbog pritiska koji je vršio Merab i statistika kaže da je imao 49 pokušaja rušenja! Tokom meča zadao je 202 udarca i potpuno je izdominirao ruskog borca. Jednoglasnom odlukom sudija 3x 50-45 pobeda je otišla u Gruziju. U co-main eventu Alexander Volkov (37-10) je slavio protiv Alexandr Romanov-a (17-2) nokautom u prvoj rundi.

Merab Dvalishvili i Petr Yan, FOTO; mmajunkie.com

UFC 286 – Edwards vs Usman 3

UFC se vratio u Evropu! Očekivala nas je triologjia između Leon Edwards-a (22-3) i Kamaru Usman-a (20-4). Nakon čuvenog headkicka i nokauta svi su sa velikom željom očekivali treći meč između ova dva borca. Posle pravog rata od 5 rundi, slavio je Edwards sudijskom odlukom i pokazao svima da nokaut nije bio ’lucky punch’ i da je stasao u pravog šampiona. U co-main eventu Justin Gaethje (25-4) je slavio protiv Rafael Fiziev-a (12-3) i pomalo ugasio hajp oko azerbejdžanskog borca.

Leon Edwards i Kamaru Usman UFC 286

UFC FIGHT NIGHT – Vera vs Sandhagen

Poslednji UFC događaj u martu održao se 25. marta u Texas-u. Event su predvodili Marlon Vera (21-8-1) i Cory Sandhagen (17-4). Borba se održala u bantamweight kategoriji a Cory je slavio podeljenom sudijskom odlukom i meč je izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama u vezi suđenja. U co-main eventu Holly Holm (15-6) je slavila jednoglasnom sudijskom odlukom protiv Yane Santos (14-8).

Cory Sandhagen pobedio Marlona Veru na UFC on ESPN 43

UFC 287 – Pereira vs Adesanya 2

April nije mogao bolje da počne! Očekivao nas je revanš između Alex Pererire (9-2) i Israel Adesanye (24-3). Ova dva borca se već dugo znaju imali su mečeve i u Glory-u gde je Adesanya doživeo nokaut kao i u prvom meču pod okriljem najjače svetske MMA organizacije. Meč je počeo kao i prvi a onda je nigerijac povezao dva udarca i u drugoj rundi nokautirao Pereiru. Nokaut Adesanye je proglašen za najbolji nokaut u 2023. godini u UFC. Na istom event-u smo videli i penzionisanje Jorge Masvidala (35-17) nakon poraza od Gilberta Burns-a (22-6).

UFC FIGHT NIGHT – Holloway vs Allen

Nedelju dana nakon spektakularnog UFC 287 održan je novi UFC event, na kom su main event bili Max Holloway (25-7) i Arnold Allen (19-2). Očekivao se pravi vatromet i udarački meč a borci su to i isporučili publici. U sjajnom okršaju slavio je Max a zanimljiva činjenica je da od ukupnih 149 zadatih udaraca 147 je bilo značajno od strane Holloway-a. Još jednom je dokazao da je ponajbolji bokser u UFC. U co-main eventu slavio je, sada već, legendarni Edson Barbosa (24-11) nokautom u prvoj rundi protiv Billy Quarantillo-a (18-5)

Max Holloway pobedio Arnold Allena

UFC FIGHT NIGHT – Pavlovich vs Blaydes

Sledeći UFC dogadjaj predvodili su teškaši i meč između Sergei Pavlovich-a (18-2) i Curtis Blaydes-a (17-4) je bio glavna borba večeri. Meč je bio sudar dve borilačke veštine, jer je poznato da je Sergei odličan nokauter a Curtis izvrstan grepler. Meč je otišao na stranu ruskog borca koji je nastavio odličan niz nokauta u prvim rundama. U co-main eventu Bruno Silva (23-10) je slavio takođe u prvoj rundi nokautom protiv Brad Tavares-a (20-9).

Sergei Pavlovich nokautirao Curtis Blaydesa

UFC FIGHT NIGHT – Song vs Simon

Poslednji događaj u aprilu se odigrao u čuvenom APEX-u a glavni akteri ovog događaja su bili Song Yadong (21-7-1) i Ricky Simon (20-4). Meč je bio fantastičan, kineski borac je dominirao ceo meč te je nokautom u petoj rundi slavio i odneo pobedu. Takođe u co-main eventu nastupio je velika nada UFC organizacije Caio Borralho (15-1) koji je slavio protiv Michal Oleksiejczuk-a RNC-om u drugoj rundi.

Song Yadong

UFC 288 – Sterling vs Cejudo

Maj smo otvorili sa fantastičnim UFC 288! Događaj su predvodili Aljamain Sterling (23-4) i Henry Cejudo (16-3) a ulog meča je bio titula bantamweight divizije. Meč je bio fantastičan, videli smo pravi vatromet u udaračkim tehnikama ali i zanimljive strategije što se tiče partera. Šampion je ostao borac sa Jamajke a pobedu je izborio posle 5 fantastičnih rundi podeljenom sudijskom odlukom.

Aljamain Sterling odbrantio titulu šampiona po treći put na UFC 288

U co-main eventu Belal Muhammad (23-3) je pobedio Gilberta Burnsa (22-6) i potvrdio da je jedan od glavnih izazivača za titulu u velter diviziji. Takođe nastupio je perspektivni Movsar Evloev (17-0) te je zabeležio pobedu sudjiskom odlukom nad Diego Lopes-om (23-6)

Gilbert Burns i Belal Muhammad dodato na UFC 288

UFC FIGHT NIGHT – Rozenstruik vs Almeida

6 dana nakon UFC 288 očekivao nas je novi UFC event a glavni akteri ovog događaja su bili Jairzinho Rozenstruik (13-5) i Jailton Almeida (20-2). Bio je to sudar stilova i borba se mogla predviti jer se znalo šta je jača strana borcima. Almeida je uspeo da nametne tempo i svoj gameplan i uspeo je da završi borbu u prvoj rundi RNC-om. Zanimljiva činjenica je ta da je Rozenstruik uputio 3 udaraca u meču, i to dosta govori o tome koliko je brazilac bio dominantan u meču. U co-main eventu Johnny Walker (21-7-1) je uspeo da savlada sudijskom odlukom Anthony Smitha (37-19).

Jailton Almeida pobedio Jairzinho Rozenstruika na UFC on ABC 4

UFC FIGHT NIGHT – Dern vs Hill

Nakon teškaškog okršaja prošle nedelje, lepši pol je preuzeo ulogu glavne borbe večeri. Main event su predvodile Mackenzie Dern (13-4) i Angela Hill (16-13). Dern je totalno izdominirala u meču i ubedljivo odnela pobedu sudijskom odlukom. U co-main eventu Anthony Hernandez (11-2) je slavio u trećoj rundi prekidom protiv Edmen Shahbazyan-a (12-4).

MacKanzie Dern savladala Angelu Hill

UFC FIGHT NIGHT – Kara-France vs Albazi

Prvi UFC događaj u junu se održao 4.juna i videli smo odličan okršaj u Flyweight diviziji. Glavna borba večeri predstavljao je meč između Kai Kara-France (24-11) i Amir Albazi (17-1). U meču smo mogli svašta da vidimo, Kai je izdominirao u stojci ali je Amir pretendovao rušenjima a sudije su više to gledati i pobednik podeljenom sudijskom odlukom je bio Amir Albazi. Lavine negativnih komentara na suđenje su bile po društvenim mrežama ali je pobeda Albazi-u svakako upisana u sherdog. Na eventu je nastupio i legendarni Jim Miller (36-17) koji je pobedio nokautom u prvoj rundi protiv Jesse Butler-a (12-5).

UFC 289 – Nunes vs Aldana

Sledeći veliki događaj je bio UFC289 i borba za titulu u ženskoj Bantamweight kategoriji. U tom meču nastupile su Amanda Nunes (23-5) i Irene Aldana (15-7). Brazilka je odbranila tron dominantnim načinom i slavila sudijskom odlukom nakon pet rundi dominacije. Ono što je zanimljivo za ovaj event je da je nastupio i Charles Oliveira (34-9) koji se vratio posle poraza od Makhacheva i pobedio Beneil Dariusha (22-6-1) nokautom u prvoj rundi, gledali smo odličan meč.

Amanda Nunes

UFC FIGHT NIGHT – Vettori vs Cannonier

Naredni event je održan 18 juna a u glavnoj borbi večeri su nastupili Marvin Vettori (19-7-1) i Jared Cannonier (17-6). Američki borac je izdominirao u svakom segmentu borbe, imao je više udaraca, rušenja, kontrola u parteru i sve, i zasluženo je odneo pobedu jednoglasnom sudijskom odlukom. Na eventu je nastupio i velika nada UFC organizacije i sada već izazivač za titulu Arman Tsarukyan (21-3) koji je pobedio Joaquim-a Silva (13-5).

UFC FIGHT NIGHT – Emmett vs Topuria

24. juna održao se UFC FIGHT NIGHT i očekivao se vatromet u stojci, jer su nastupali Josh Emmett (19-4) i Ilia Topuria (14-0). Ova dva borca su poznati po svojim nokautima a Topuria je izdominirao u meču i u stojci i u parteru i dokazao da je glavni izazivač za titulu i meč sa Volkanovskim. U co-main eventu Maycee Barber (13-2) je savladala Amandu Ribas (12-4) nokautom u drugoj rundi.

Topuria savladao Emmetta

UFC FIGHT NIGHT – Strickland vs Magomedov

Naredni event nam je pružio novu šansu da gledamo novi hajp i novu nadu UFC-a Abus Magomedov-a (25-6-1). Protivnik mu je ovaj put bio poznati Sean Strickland (28-5) koji je meč prihvatio na short notice. Strickland je dokazao da postoji nivoi u ovom sportu i održao lekciju Abus-u i nokautirao ga je u drugoj rundi. Nokautom je ugasio sav hajp oko Magomedova a sebi obezbedio napredak na tabeli srednje kategorije UFC-a. Grant Dawson (20-2-1) je u co-main eventu pobedio Damir Ismagulov-a (24-3).

Sean Strickland nokautirao Abusa Magomedova na UFC on ESPN 48

UFC 290 – Volkanovski vs Rodriguez

Čuvena T-Mobile Arena je ugostila UFC290 gde su nas očekivale dve borbe za titulu, jedna u Featherweightu a druga u Flyweightu. U glavnoj borbi je Alexsander Volkanovski (26-3) savladao Yair-a Rodriguez-a (16-4) nokautom u trećoj rundi i odbranio tron u featherweightu. U co-main eventu Alexandre Pantoja (27-5) je pobedio Brandona Morena (21-7-2) podeljenom sudijskom odlukom u odličnom meču. Na ostatku fight carda videli smo pobede i Dricus du Plessisa (20-2), Dan Hooker (23-12) i Bo Nickal-a (5-0).

UFC FIGHT NIGHT – Aspinall vs Tybura

Nakon duge pauze zbog povrede kolena Tom Aspinall (14-3) se vratio u oktagon i to pred domaćom publikom. UFC se vratio u London u O2 Arenu a protivnik mu je bio Marcin Tybura (24-8). Bilo je dosta sumnjivih komentara oko forme i kolena Aspinalla ali je ućutkao sve kritičare i slavio pobedom u prvoj rundi nokautom. U co-main eventu Julija Stoliarenko (11-8-2) savladala je Armbarom u prvoj rundi Molly McCann (13-6).

Tom Aspinall nokautirao Marcina Tyburu na UFC London

UFC 291 – Poirier vs Gaethje 2

30. jula očekivao nas je pun Delta Center u Solt Lejk Sitiju, Dana White nas je počastio sa najboljim fight cardom do sada u 2023 godini. Justin Gaethje (25-4) je slavio nokautom sjajnim headkickom u meču protiv Dustin Poirier-a (29-8). Meč je bio za titulu BMF-a.

Justin Gaethje nokautirao Dustina Poiriera na UFC 291

Alex Pereira (9-2) je slavio protiv Jan Blachowicza (29-10-1), Derrick Lewis (27-12) se vratio na pobedničke staze nokautom protiv de Lime (21-10-1), Bobby Green (31-15-1) je pobedio Tony Ferguson-a (26-10), Kevin Holland (25-10) je pobedio Michael Chiesu (18-7). Sjajne borbe smo gledali to jutro i fight card je potvrdio svoje pretpostavke za najbolji do sada u tekućoj godini. Podsetimo se, na sjajnom eventu srpski borac Uroš Medić (9-2) je pobedio fantastičnim nokautom Mathhew-a Semelsberger-a (11-6) i zamalo ukrao šou.

Uroš Medić UFC 291

UFC FIGHT NIGHT – Sandhagen vs Font

Nakon odličnog UFC291 očekivao nas je manji događaj ali ne i manje zanimljiv. Glavnu borbu večeri predvodili su Cory Sandhagen (17-4) i Rob Font (20-8). Pobedu je odneo Cory ubedljivom sudijskom odlukom 3×50-45 i potvrdio status jednog od najozbiljnijeg izazivača u kategoriji. U co-main eventu Tatiana Suarez (11-0) je pobedila giljotinom u drugoj rundi Jessicu Andrade (25-12).

Cory Sandhagen savladao Rob Fonta na UFC on ESPN 50, FOTO: mmajunkie.com

UFC FIGHT NIGHT – Luque vs Dos Anjos

12. avgusta nas je očekivao novi UFC FIGHT NIGHT a glavna borba večeri je bila između dva brazilca. Vincente Luque (22-9-1) je pobedio legendarnog Rafaela Dos Anjos-a (32-15) sudijskom odlukom. Videli smo odličan meč i RDA je pokazao još jednom koliko je tvrd borac i kako još nije za penziju. U co-main eventu još jedan legendarni borac Cub Swanson (29-13) je pobedio Hakeem-a Dawodu (13-4-1)

Vicente Luque savladao Rafael Dos Anjosa na UFC on ESPN 51

UFC 292 – Sterling – O’Malley

Novi veliki UFC event održao se 20. avgusta u Bostonu a glavni meč večeri je bio meč za šampionski pojas u Bantamweight kategoriji. Aljamain Sterling (23-4) je branio pojas protiv velike zvezde UFC Sean O’Malleya (17-1). Svi su predviđali rutinsku pobedu jamajčanskog borca ali je Sean još jednom pokazao zašto je velika zvezda. Šokirao je ceo svet nokautom u drugoj rundi i time postao novi šampion.

Sean O‘Malley nokautirao Aljamain Sterlinga na UFC 292

U co-main eventu Zhang Weili (24-3) je ubedljivo savladala Amandu Lemos (13-3-1). Na ovom događaju je popularni Ian Garry (13-0) nastavio svoj odličan niz bez poraza pobedivši Neil Magny-a (28-12).

Ian Garry pred nastup na UFC 292

UFC FIGHT NIGHT – Holloway vs The Korean Zombie

Popularni The Korean Zombie (17-8) je dobio šansu da pred, relativno, domaćom publikom pobedi neverovatnog Max Holloway-a (25-7). Meč nije išao u njegovu korist, izgubio je strašnim nokautom, a prisustvovali smo i penzionisanju navedenog borca, koji je rešio da ostavi rukavice u oktagonu. Max je još jednom dokazao o kakvom se nokauteru radi kada se spomene njegovo ime.

U co-main eventu, Anthony Smith (39-17) je u tesnom meču pobedio podeljenom sudijskom odlukom Ryan-a Spann-a (21-9)

UFC FIGHT NIGHT – Gane vs Spivac

2. septembra prošle godine UFC se ponovo vratio u Evropu ovaj put u Pariz. Ciryl Gane (12-2) je dobio šansu da se vrati na pobednički niz pred svojom publikom, nakon poraza od Jon Jones-a. Protivnik mu je bio Serghei Spivac (16-4) a francuski teškaš je rutinski odradio meč i dominantno slavio u drugoj rundi nokautom.

U co- main eventu smo imali duel ženskih boraca između domaće Manon Fiorot (11-1) i Rose Namajunas (12-6). Slavila je Manon sudijskom odlukom nakon odličnog meča i odlične predstave.

UFC 293 – Adesanya vs Strickland

8 dana nakon event-a u Parizu očekivao nas je veliki događaj u Sidneju gde je u glavnoj borbi večeri Israel Adesanya (24-3) branio šampionski tron pred svojom publikom protiv Sean Stricklanda (28-5). Strickland je ušao kao veliki underdog u ovaj meč i nije imao šta da izgubi a mnogi ljudi tvrde da su tada borci opušteni i pruže najbolju predstavu. Sean je izdominirao Adesanyu kao niko do sada (osim Pereire) i postao novi šampion srednje kategorije! Ceo svet je bio u šoku jer je američki borac uspeo da nametne svoj tempo, stiskao šampiona i umalo ga nokautirao već u prvoj rundi. Meč je otišao na sudijsku odluku ali sudije nisu imale dilemu i pojas je otišao to veče sa Stricklandom!

Sean Strickland pobedio Israela Adesanyu na UFC 293

U co-main eventu Alexander Volkov je slavio submission-om protiv Tai Tuivase (15-6) i dokazao da je i dalje jedan od konkurenata za top 5 teške divizije.

Alexander Volkov savladao Tai Tuivasu na UFC 293

UFC FIGHT NIGHT – Grasso vs Shevchenko

Novi UFC event, nova borba za titulu. Ovaj put u ženskoj flyweight diviziji a protivnici su bile Alexa Grasso (16-3-1) i Valentina Shevchenko (23-4-1). Meč je bio totalno izjednačen što su i sudije rekle i završeno je nerešeno. Naravno, kao i uvek, pokrenuta je lavina komentara na društvenim mrežama. U co-main eventu Jack Della Maddalena (16-2) je savladao Kevin Hollanda (25-10) sudijskom odlukom.

UFC FIGHT NIGHT – Fiziev vs Gamrot

Novi događaj novi spektakularan okršaj bombardera. Ovaj put u lakoj diviziji a u glavnoj ulozi su se ovaj put našli Rafael Fiziev (12-3) i Mateusz Gamrot (23-2). Gamrot je u ovom meču pokazao sjajnu udaračku tehniku i pokazao da pripada u top 10 boraca lake kategorije i zasluženo slavio u drugoj rundi nokautom. U co-main eventu Bryce Mitchell (16-3) je slavio protiv Dan Ige-a (17-7) sudijskom odlukom nakon izvrsnog meča od tri runde.

UFC FIGHT NIGHT – Dawson vs Green

Bobby Green (35-11-1) ponovo nastupa! Legendarni borac je ovaj put ukrstio rukavice sa perspektivnim Grant Dawson-om (20-2-1). “The king“ je dominantno odradio meč i zasluženo slavio ekspresnom pobedom i eskpresnim nokautom u prvoj rundi. Dawson nije uspeo da dotakne Green-a i to je pravi dokaz koliko je odličan nastup pružio Bobby. U co-main eventu Joe Pyfer (12-2) je uspeo savladati u drugoj rundi subbmission-om Abdul Razak Alhassan-a (12-6).

Bobby Green nokoautirao Grant Dawsona na UFC Vegas 80, FOTO: mmajunkie.com

UFC FIGHT NIGHT – Yusuff vs Barboza

14. oktobra smo imali novi UFC događaj u čuvenom APEX-u. U glavnoj borbi večeri slavio je Edson Barboza (24-11) protiv Sodiq Yusuffa (13-3) odlukom sudije nakon odličnog meča na 5 rundi! U co-main eventu videli smo ženski okršaj gde je Viviane Araujo (12-5) slavila protiv Jennifer Maie (21-10-1) takođe sudijskom odlukom posle tri runde.

Edson Barboza bolji od Sodiq Yusuffa na UFC Vegas 81

UFC 294 – Makhachev vs Volkanovski 2

Možda i najneizvesniji UFC događaj ove godine. Prvenstveno zbog borbi ali i zbog otkazivanja boraca. Nakon što je Charles Oliveira zadobio povredu arkade na treningu Volkanovski je uskočio kao kasna zamena 10 dana pred meč i zakazao revanš sa dagestanskim šampionom. Takođe, Khamzat Chimaev je ostao bez prvobitnog protivnika pa je Kamaru Usman zamenio Paula Costu. Činilo se, dobili smo još bolje borbe! Islam Makhachev (25-1) je slavio sjajnim nokautom protiv Volkanovskog i time odbranio tron u lakoj diviziji.

Islam Makhachev pobedio Alexander Volkanovskog

Khamzat Chimaev (13-0) je pobedio Kamaru Usman-a (20-4) podeljenom i tesnom sudijskom odlukom, čini nam se da je čečenski borac odneo pirovu pobedu jer je tokom meča doživeo kidanje ligamenata u šaci i time zakazao sebi novu operaciju. Od ostalih mečeva videli smo bizarnu situaciju na meču Magomed Ankalaev-a (18-1-1) i Johnny Walker-a (21-7-1) gde je meč proglašen No contest i pobedu Ikrama Aliskerova (15-1) nad Warlley Alves-om (15-7). Sjajan event smo gledali sa pregršt fantastičnih boraca i borbi!

Islam Makhachev i Khamzat Chimaev ostvarili pobede na UFC 294

UFC FIGHT NIGHT – Almeida vs Lewis

Nakon pauze od 2 nedelje novi event nas je očekivao i to ni manje ni više nego u Brazilu. Glavni akteri ove večeri bili su Jailton Almeida (20-2) i Derrick Lewis (27-12). Brazilski teškaš je izdominirao u parteru Lewis-a i slavio zasluženo dominantnom sudijskom odlukom. U co-main eventu Nicolas Dalby (23-4-1) je ’ukrao šou’ i nokautirao domaćeg borca Gabriel-a Bonfim (15-1) u drugoj rundi i time priredio najveće iznenađenje te večeri.

UFC 295 – Prochazka vs Pereira

12. novembra prošle godine su nas očekivale veoma zanimljive sve borbe za šampionske pojase u poluteškoj i teškoj kategorije. Pravi bombarderski event. U meču za titulu poluteške kategorije nastupili su Jiri Prochazka (29-4-1) i Alex Pereira (9-2). Gledali smo fantastičan meč a kao pobednik nokautom u drugoj rundi je izašao Pereira i tako postao šampion poluteške kategorije.

Jiri Prochazka i Alex Pereira

U co-main eventu smo videli dva sjajna udarača i nokautera. Zbog povrede Jon Jones-a titula je ostala upražnjena a za nju su se borili Sergei Pavlovich (18-2) i Tom Aspinall (14-3). Aspinall je ušao u meč kao underdog ali ga to nije sprečilo da nokautira diva iz Rusije u prvoj rundi i time postane novi šampion teške kategorije!

UFC FIGHT NIGHT – Allen vs Craig

Na novom UFC FIGHT NIGHT nas je očekivao sjajan meč dva vrhunska greplera. Glavnu borbu večeri predvodili su Brendan Allen (23-5) i Paul Craig (17-7-1). Allen je preživeo pritisak sjajnog Craig-a i meč uspeo da završi na svoj način na koji ga odlično radi a to je RNC-om u 3 rundi! Sjajan meč smo gledali. U co-main eventu smo prisustvovali pobedi Michaela Moralesa (16-0) nad Jake Matthews-u sudijskom odlukom.

UFC FIGHT NIGHT – Dariush vs Tsarukyan

Decembar smo otvorili odličnim fight cardom koji su predvodili Beneil Dariush (22-6-1) i Arman Tsarukyan (21-3). Tsarukyan je dokazao da spada u jednog od najozbiljnih izazivača za titulu i pobedio meč sjajnim nokautom u prvoj rundi. U co-main eventu Jalin Turner (14-7) je nastupio na short notice i pobedio legendarnog Bobby Greena (31-15-1) vrhunskim nokautom u prvoj rundi i time poništio dosta kladioničarskih tiketa imajući u vidu vreme koje je imao da se spremi za meč.

UFC FIGHT NIGHT – Song vs Gutierrez

Pretposlednji event u godini predvodili su Song Yadong (21-7-1) i Chris Gutierrez (20-6-2). Kineski borac je izdominirao u meču u svim segmentima i zasluženo slavio sudijskom odlukom. U co-main eventu Khalil Rountree JR. (14-5) je stravično nokautirao Anthony Smitha (39-17) u trećoj rundi i time osvojio bonus od 50.000 dolara za nokaut večeri.

Song Yadong

UFC 296 – Edwards vs Covington

Poslednji UFC događaj ove godine digao je dosta prašine i izazvao puno komentara o preterivanju u ’trash talku’. Colby Covington (17-4) je na konferenciji spominjao pokojnog oca Leon Edwards-a što je izazvalo dosta ružnih komentara čak i od pojedinih UFC boraca. Edwards je posle tih komentara meč doživeo lično, američki borac je uspeo da ga poljulja, ali se nije dao u meču mentalno i sjajnom predstavom je učinio da se mnogi zapitaju o sposobnostima Covington-a. Meč je trajao 5 rundi a titula je ostala u vlasništvu borca iz Engleske.

Leon Edwards i Colby Covington na UFC 296

U co-main eventu Alexandre Pantoja (27-5) je uspeo odbraniti titulu protiv Brandon Royval-a (15-7) sjajnim nastupom i sudijskom odlukom posle 5 rundi.

Prošla je sjajna godina, videli smo mnoštvo nokauta, submission-a, povreda, nereda na tribinama i mnogo ostalih stvari što čine UFC toliko jedinstvenim. Očekuje nas 2024 godina, a TRIANGLE TV tim Vam želi srećne praznike!

Autor teksta Bojan Savičić

Poslednje vesti

Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime