USADA je prošlost! Ovo su pravila nove UFC Anti Doping Agencije!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

UFC je kao što znamo okončao dugogodišnju saradnju sa Američkom Anti Doping Agencijom (USADA) 31. decembra 2023. godine.

Conor McGregor i USADA

Zvanično od 31. decembra USADA više nije nadređeno telo za testiranje UFC boraca na nedozvoljene supstance. Ugovor sa Američkom Anti Doping Agencijom je istekao, a UFC je rešio da ne nastavi sa njima saradnju, već da osnuje svoju kompaniju koja će biti nadležni organ za testiranje boraca. Njeno ime je „UFC anti-doping policy“ (UFC ADP) .

Hunter Campbell predstavio novi UFC anti doping program

Po MMA krugovima se „šuška“ da je situacija između Conora McGregora i USADA imala uticaj na odluku UFC kompanije da promeni nadležno telo na testiranje.

Conor McGregor

Što se tiče „UFC anti-doping policy“ (UFC ADP) programa, on će biti podeljen na nekoliko frakcija i svaka će imati svoje zaduženje. Kada je u pitanju prikupljanje uzoraka od boraca za to će biti nadležan „Drug Free Sport International“, a što se tiče administrativnih stvari i sankcija za to će biti nadležan „Combat Sports Anti-Doping“ (CSAD).

Kako će izgledati novi program testiranja UFC boraca?

Lokacija boraca

Kao i u slučaju kada je UFC sarađivao sa predhodnim partnerom za testiranje boraca, svi borci će morati da vode računa i obaveštavaju nadležni organ za testiranje o svakoj promeni lokacije, u slučaju potencijalnog dolaska i testiranja. Detaljnije je objasnio jedan od čelnih ljudi UFC promocije Hunter Campbell:

„Važno je da ažurirate vašu trenutnu lokacije gde boravite svaki put kada se ona promeni. Ukoliko je bilo koja informacija o mesto boravka nepotpuna, netačna ili se promenila, morate da ažurirate vašu lokaciju što je pre to moguće na novoj UFC platformi, ufcantidoping.com.”
“Svi UFC sportisti moraju biti spremni i dostupni za testiranje u svakom trenutku na lokacijama koje su naveli. Ukoliko borac ne pruži pravovremene, tačne ili potpune informacije o mestu na kojem se nalazi ili je nedostupan za testiranje zbog netačnih informacija datih u aplikaciji o njegovom mestu boravka, može dovesti do „neuspešnog lociranja“. U skladu sa novom antidoping politikom UFC-a, tri neuspešna lociranja u roku od dvanaest meseci mogu rezultirati kršenjem antidoping politike prema članu 2.4 UFC ADP-a.”

„Drug Free Sport International“ – prikupljanje uzoraka

Svaki borac sa UFC rostera biće podvrgnut nenajavljenom prikupljanju dokaza u bilo koje doba dana ili noći na bilo kom mestu u bilo koje vreme od strane ovlašćenog lica iz „Drug Free Sport International“ odeljka.

“Počevši od 31. decembra 2023. godine, od UFC svih sportista će se uzimati uzorci, bez prethodne najave od strane UFC-ove nove agencije. DFSI ima više od 5.000 zaposlenih za prikupljanje uzoraka širom sveta. To će UFC-u pružiti veću globalnu mrežu nego što je to bilo u okviru prethodnog programa. Nenajavljeno prikupljanje uzoraka će trajati svih 365 dana u godini, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. DFSI će biti samo sakupljač uzoraka prema novom programu i neće imati ovlaštenje da sudi o kršenjima pravila.”

Laboratorija za sportsku medicinu i analiza uzoraka

„Uzorci sportista biće analizirani u ‘Research Testing Laboratory’ (SMRTL) akreditovanoj od strane ‘World Anti-Doping Agency’(WADA) u Juti. ‘SMRTL’ smatraju najboljom laboratorijom za antidoping testiranje u celom svetu. Dr Daniel Eichner, predsednik i direktor laboratorije ‘SMRTL’ radiće kao naučni savetnik novog programa. Dr Eichner je već dugo poznat kao jedan od vodećih svetskih naučnika za borbu protiv dopinga i biće uključen u strategiju planiranja testiranja, analiziranje i tumačenje rezultata uzoraka sportista. Pod nadzorom dr Eichnera, ‘SMRTL’ će takođe provesti najveći procenat posebnog testiranja na zabranjene supstance kao što su EPO, testosteron i ljudski hormon rasta.”

U prošlosti su UFC borci najviše „padali“ na EPO i testosteron a poznato je da velika većina sportista koristi ljudski hormon rasta, koji je toliko tražen ne samo zbog činjenice da ima jako i provereno dejstvo, već se zadržava u telu samo nekoliko sati, nakon čega doping test ne može da pokaže pozitivno dejstvo na njega.

Lista zabranjenih supstanci

UFC borci će u svakom trenutku na svojoj aplikaciji imati pristup listi zabranjenih supstanci. One su jako slične onima koje su bile na spisku Američke Anti Doping Agencije (USADA), uz malu korekciju pojedinih supstanci. Ono što borce najviše „raduje“ je to da je marihuana sklonjena sa liste zabranjenih supstanci, ali u određenoj količini:

“Lista zabranjenih supstanci”, u kojoj se detaljno navodi koje su supstance dozvoljene, a koje nisu, generalno će ostati iste kao i za vreme prethodnog programa testiranja. Marihuana je uklonjena sa liste zabranjenih supstanci, a osim toga, ustanoviće se granice koncentracije koji će omogućiti programu da napravi razliku između slučajeva namerne upotrebe zabranjenih supstanci i slučajeva koji proizlaze iz nenamernog izlaganja zagađivačima niskog nivoa.”

Hunter Campbell smatra da je UFC ovim potezom podigao nivo zaštite zdravlja boraca u sportu, kao i da će nova UFC anti-doping politika biti jedna od najboljih anti-doping sistema koje je profesionalni sport video:

“Cilj UFC  anti-doping politike jeste da bude najbolji, najefikasniji i najprogresivniji antidoping program u svim profesionalnim sportovima. UFC je ponosan na veliki napredak koji smo postigli sa našim antidoping programom u proteklih osam godina i nastavićemo da održavamo program testiranja na doping koji se sprovodi nezavisno. Ovaj program garantuje da se svi UFC sportisti takmiče pod fer i jednakim okolnostima. Ovim novim programom UFC je još jednom podigao stepenicu zdravlja i sigurnosti u borilačkim sportovima.”

 

 

 

Poslednje vesti

Povezani članci

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime